Magnez jest nazywany pierwiastkiem życia, ponieważ uczestniczy w 300 procesach biochemicznych organizmu. Decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niedokrwiennej choroby serca, arytmii, astmy i cukrzycy typu 2. Jego niedobór może naprawdę utrudniać życie, powodując zawroty głowy, stany lękowe, drażliwość, bezsenność i depresję.
Dlaczego brakuje nam magnezu?
Oto główne czynniki, przez które możemy mówić o niedoborze magnezu:
- mniejsze niż zwykle wchłanianie magnezu, powodowane m.in.
- przez małe stężenie potasu w surowicy lub przewlekłe biegunki;
- wydalanie zbyt dużej ilości magnezu z moczem, powiązane np. z zażywaniem leków moczopędnych, nadużywaniem alkoholu lub nadmiernego spożycia kawy "wypłukującej" magnez z organizmu;
- zbyt małe przyjmowanie magnezu;
- stosowanie antykoncepcji hormonalnej;
- zła dieta;
- stres.
- zmniejsza ryzyko zawału serca u ludzi, którzy zawierają w wodzie dużą ilość magnezu, tzw. "twarda woda"';
- zmniejsza ryzyko cukrzycy u depresji;
- polepsza pracę szarych komórek:
- wspomaga układ odpornościowy;
- zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi rodzajami raka;
- w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby (zapobiega osteoporozie jeżeli dostarczamy go w ilości większej niż wapno)
- poprawia trawienie;
- reguluje również pracę tarczycy;
- poprawia pamięć i myślenie;
- hamuje powstawanie kamieni w nerkach;
- rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy;
- chroni przed szkodliwym ołowiem, rtęcią czy kadmem, obecnymi często w warzywach i owocach;
- pomaga w leczeniu kontuzji;
- łagodzi bóle menstruacyjne i dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego
Przyswajalność
To nie jest tylko puste hasło marketingowe. Prawdą jest, że różne postacie magnezu mają różną rozpuszczalność, a tym samym możliwość wchłaniania przez organizm. Magnez występuje głównie pod postacią soli, która rozpuszczając się uwalnia jony magnezu. Dopiero te jony są przyswajane przez człowieka. Rodzaje magnezu – od najlepiej rozpuszczalnego:
– chlorek magnezu
– cytrynian magnezu
– asparginian magnezu
– mleczan magnezu
– węglan magnezu
– tlenek magnezu
Przy czym tlenek ma fatalną rozpuszczalność i nie ma sensu kupować produktów, które go zawierają. Jego przyswajalność to tylko około 4%.
Bardzo dobrą wchłanialność mają cytryniany (ok. 90%) występujące w takich preparatach jak np. Magne B6 Max czy Magnesol. Kolejne są mleczany (do 80% przyswajalności, np. Magne B6, Magvit oraz węglany (do 30%, np. Neomag Forte) czy asparaginiany (do 30%, np. Lactomag).
Ostatnio popularny jest chelat magnezu. Nie ma jednak sensownych badań potwierdzających jego świetną przyswajalność. Można oczywiście zaufać reklamie, ale lepiej uznać, że bardziej wartościowy będzie chlorek czy cytrynian.
Z niektórymi substancjami, np. z witaminą B6 wchłanialność magnezu do organizmu zwiększa się o 20-40%. Szereg badań wskazuje też, że lepiej przyjmować go razem z pokarmem. Wiadomo również, co ogranicza wchłanianie magnezu – np.: równoczesne przyjmowanie żelaza, wapnia i fosforanów. Jeśli suplementujesz jednocześnie żelazo/wapń oraz magnez i chcesz maksymalizować przyswajanie, rozdziel dawkowanie na cały dzień, z maksymalnymi możliwymi przerwami. Fosforany natomiast są masowo obecne w przetworzonej żywności jako konserwanty, wzmacniacze smaku i koloru, itp. Na przykład w napojach gazowanych, różowiutkich i wilgotnych wędlinach, serkach topionych. Czytaj składy i unikaj takich produktów.
- Ilość jonów
- Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na magnez to ok. 300-400 mg jonów. Warto więc zwrócić uwagę na to, ile jonów tak naprawdę znajduje się w jednej tabletce.
- Taka informacja zawsze jest podawana na opakowaniu. Dobry magnez powinien zawierać 50 – 100 mg jonów na tabletkę. Jeżeli producent podaje, że jedna tabletka zawiera 300 mg jonów, to może to oznaczać użycie tlenków. Co z tego, że ma dużo jonów, jak wchłonie się znikoma ilość – dlatego warto dokładnie czytać skład.
Pamiętajmy, że leki są przebadane i zatwierdzone przez urząd rejestracji produktów leczniczych, wyrobów medycznych i produktów biobójczych i są substancjami leczniczymi mającymi właściwości zapobiegania chorobom lub mogącymi je leczyć. Są pod stałym nadzorem inspekcji farmaceutycznej. Z kolei suplementy określane są jako środki spożywcze, które mają na celu uzupełnienie normalnej diety i nie są zatwierdzone przez urząd nadzorowania leków. Na pewno ich dobór bywa trudny, nie wszystkie bowiem będą w stanie mieć tak dobrą przyswajalność jak dobrane i przepisane przez specjalistę leki. Statusem leku jako magnezu mogą poszczycić się takie preparaty jak np. Magvit B6, Magne B6, Slow-Mag czy Lactomag. Bez wątpienia w dzisiejszym pośpiechu warto pamiętać o magnezie. Chcąc mieć pewność właściwego wyboru preparatu, sięgnijmy po ten sprawdzony lek, który na pewno doda nam sił.
Uwaga!
Zerknij na wielkość i rodzaj tabletek:
- jeśli masz problemy z żołądkiem (wrzody, zgaga, nadkwaśność) wybierz tabletki dojelitowe – czyli takie, które rozpadają się dopiero w jelitach, oszczędzając żołądek;
- jeśli masz problem z połykaniem tabletek wybierz te w otoczce, albo po prostu niewielkie/łatwe do rozgryzienia;
- jeśli szukasz czegoś dla dziecka zapytaj o preparaty rozpuszczalne, do ssania lub w syropie, ewentualnie o kapsułki, które można bezpiecznie otworzyć.
Kąpiele magnezowe
Od jakiegoś krążą opinie, że najlepszą i najzdrowszą formą przyjmowania magnezu są kąpiele. Siarczan magnezu (sól Epsom) ma się niby wchłaniać przez skórę. Jest to totalna bzdura, bo skóra pełni funkcję bariery ochronnej i jony magnezu nie przenikają przez nią, ewentualnie jakieś śladowe ilości. Badania dowodzą, że substancja, która może przeniknąć przez skórę, musi być rozpuszczalna w tłuszczach, być niejonowa i mieć odpowiednio małą masę cząsteczkową. Jony magnezu spełniają tylko trzecie założenie. Kąpiele magnezowe poprawiają wygląd i kondycję skóry, ale nic więcej…
Magnez w żywności
Najlepiej przyswajalnym magnezem, jest ten organiczny, czyli występujący również w żywności. Warto zadbać o dobrą dietę, by nie trzeba suplementować się tabletkami. Dużą ilość magnezu zawierają:
Od jakiegoś krążą opinie, że najlepszą i najzdrowszą formą przyjmowania magnezu są kąpiele. Siarczan magnezu (sól Epsom) ma się niby wchłaniać przez skórę. Jest to totalna bzdura, bo skóra pełni funkcję bariery ochronnej i jony magnezu nie przenikają przez nią, ewentualnie jakieś śladowe ilości. Badania dowodzą, że substancja, która może przeniknąć przez skórę, musi być rozpuszczalna w tłuszczach, być niejonowa i mieć odpowiednio małą masę cząsteczkową. Jony magnezu spełniają tylko trzecie założenie. Kąpiele magnezowe poprawiają wygląd i kondycję skóry, ale nic więcej…
Magnez w żywności
Najlepiej przyswajalnym magnezem, jest ten organiczny, czyli występujący również w żywności. Warto zadbać o dobrą dietę, by nie trzeba suplementować się tabletkami. Dużą ilość magnezu zawierają:
- gorzka czekolada, kakao
- kasza gryczana i orkiszowa
- pestki słonecznika, dyni, migdały i orzechy
- banan
- wody mineralne z podwyższoną zawartością jonów magnezu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz