Zakwas z buraków
Większość z Was zapewne wie o cudownych właściwościach tego zdrowego napoju. Po około 3 tygodniach picia 1 szklanki dziennie bardzo poprawia się kondycja i wyniki badań krwi. Warto zrobić takie badania przed kuracją i po – przekonacie się sami, co potrafi burak i ta prosta (tania!), naturalna metoda. Zima, sezon chorób - warto więc zadbać o kondycję teraz, kiedy nasze organizmy są znacznie osłabione.
CZAS NA BURACZANY WZMACNIACZ ORGANIZMU !
Działanie
Co zatem robi burak? Lista jest bardzo długa:
- obniża ciśnienie krwi
- ma silne działanie antynowotworowe i powinni się z nim zaprzyjaźnić wszyscy – zarówno osoby, które walczą z chorobą nowotworową, jak i cała reszta w ramach profilaktyki
- poprawia odporność
- jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego (kobiety planujące ciążę lub już będące w ciaży – to ważne info dla Was!), sodu, potasu, magnezu, fosforu
- ma silne działanie krwiotwórcze
- niszczy wolne rodniki
- wspiera organizm przy chemioterapii
- łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego– ma dużo błonnika, więc szybko daje uczucie sytości, a tym samym wspiera odchudzanie
- działa uspokajająco i poprawia koncentrację
- zwiększa poziom hormonów odpowiadających za owulację i korzystnie wpływa na potencję
- znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm
- działa przeciwzapalnie
- doskonale wpływa na kondycję
Zakwas z buraków – przepis
Składniki:
– 2 kg najlepiej ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli
– 2 kg najlepiej ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli
Przygotowanie:
1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte. Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy. Jeśli warzywa wypływają, to obciążamy je talerzykiem.
3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – należy ją zebrać żeby nie zapleśniała.
4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.
Przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces.
UWAGA! Jeśli zakwas zapleśnieje - cały jest do wyrzucenia.
Ukiszone buraki wyglądają podobnie jak kiszone ogórki. Są elastyczne i czuć, że są zakiszone. Są idealnym składnikiem sałatki.
Nie mylmy zakwasu ze świeżym sokiem. O ile zakwas możemy pić codziennie albo co drugi dzień, to picie surowego soku z buraków, w większych ilościach może się skończyć rozregulowaniem przewodu pokarmowego.
Smacznego i zdrowia!
1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte. Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy. Jeśli warzywa wypływają, to obciążamy je talerzykiem.
3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – należy ją zebrać żeby nie zapleśniała.
4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.
Przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces.
UWAGA! Jeśli zakwas zapleśnieje - cały jest do wyrzucenia.
Ukiszone buraki wyglądają podobnie jak kiszone ogórki. Są elastyczne i czuć, że są zakiszone. Są idealnym składnikiem sałatki.
Nie mylmy zakwasu ze świeżym sokiem. O ile zakwas możemy pić codziennie albo co drugi dzień, to picie surowego soku z buraków, w większych ilościach może się skończyć rozregulowaniem przewodu pokarmowego.
Smacznego i zdrowia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz