20.12.18

CZAS NA BURACZANY WZMACNIACZ ORGANIZMU


Zakwas z buraków
Większość z Was zapewne wie o cudownych właściwościach tego zdrowego napoju. Po około 3 tygodniach picia 1 szklanki dziennie bardzo poprawia się kondycja i wyniki badań krwi. Warto zrobić takie badania przed kuracją i po – przekonacie się sami, co potrafi burak i ta prosta (tania!), naturalna metoda. Zima, sezon chorób - warto więc zadbać o kondycję teraz, kiedy nasze organizmy są znacznie osłabione.

CZAS NA BURACZANY WZMACNIACZ ORGANIZMU !

Działanie
Co zatem robi burak? Lista jest bardzo długa:
  • obniża ciśnienie krwi
  • ma silne działanie antynowotworowe i powinni się z nim zaprzyjaźnić wszyscy – zarówno osoby, które walczą z chorobą nowotworową, jak i cała reszta w ramach profilaktyki
  • poprawia odporność
  • jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego (kobiety planujące ciążę lub już będące w ciaży – to ważne info dla Was!), sodu, potasu, magnezu, fosforu
  • ma silne działanie krwiotwórcze
  • niszczy wolne rodniki
  • wspiera organizm przy chemioterapii
  • łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego– ma dużo błonnika, więc szybko daje uczucie sytości, a tym samym wspiera odchudzanie
  • działa uspokajająco i poprawia koncentrację
  • zwiększa poziom hormonów odpowiadających za owulację i korzystnie wpływa na potencję 
  • znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm
  • działa przeciwzapalnie
  • doskonale wpływa na kondycję 
Jedynie chorzy na cukrzycę powinni uważać na buraki, bo mają dużo cukru i wysoki indeks glikemiczny. Cała reszta niech sobie nie żałuje.

Zakwas z buraków – przepis

Składniki:
– 2 kg najlepiej ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli

Przygotowanie:
1. Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte. Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy. Jeśli warzywa wypływają, to obciążamy je talerzykiem.
3. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – należy ją zebrać żeby nie zapleśniała.
4. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.
Przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces.

UWAGA! Jeśli zakwas zapleśnieje - cały jest do wyrzucenia.

Ukiszone buraki wyglądają podobnie jak kiszone ogórki. Są elastyczne i czuć, że są zakiszone. Są idealnym składnikiem sałatki.
Nie mylmy zakwasu ze świeżym sokiem. O ile zakwas możemy pić codziennie albo co drugi dzień, to picie surowego soku z buraków, w większych ilościach może się skończyć rozregulowaniem przewodu pokarmowego.

Smacznego i zdrowia!

buraki-zakwas-jozdrowiu

Jeżeli pomogłam lub zaciekawiłam proszę polub mnie na FB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie ... czyli dobre życie , Blogger